Als visueel antropoloog wil ik de complexiteit van het alledaagse zichtbaar maken. Ik houd me bezig met vraagstukken rondom identiteit, spiritualiteit en beeldvorming. Via verhalen, fotografie en film wil ik wetenschappelijke kennis toegankelijk maken voorbij de deuren van de universiteit. Dit deed ik o.a. met mijn eerste documentaire Rising from the Ashes. Daarnaast ben ik in te huren als videograaf en editor.


Documentaire

Rising from the Ashes

A Film on Contemporary Witchcraft and Grief (2023)


Waar overlappen hekserij en rouw elkaar? Dat is een vraag waar visueel antropoloog Yalou van der Heijden plots niet meer omheen kan. Onverwachts overlijden haar vader en beide opa’s tijdens haar onderzoek naar ceremonieel werk bij de grootste sisterhood en medicijnvrouwen opleiding van Nederland (Lands of the Setting Sun). Rouw neemt de werkelijkheid over. En zo ook haar onderzoek. Emoties, net als hekserij, blijken geworteld in het onverklaarbare: in ons onvermogen om woorden te geven aan ervaringen die anderen niet hebben meegemaakt.


In Rising from the Ashes neemt Yalou je mee in haar zoektocht om hekserij en haar gevoelens van verlies en verdriet uit te leggen aan haar vader. Is er ruimte om te voelen wat niet altijd begrepen wordt?


Bekijk hier de teaser.


Rising from the Ashes was te zien bij het Lassa Filmfestival '2023 en draaide in Overtoom 301.

Interesse om deze documentaire te vertonen? Neem contact op.

Film Reviews

Film Reviews

“Yalou is a true filmmaker. When we first sat together, she told me "I just want to make an awesome film". Well, she has achieved so much more. Her dream-like scenes, her close-ups of small animals, leaves dangling in the breeze, sizzling fire, naked flesh and breath-taking landscapes bring us closer to a way of being that is more attuned to our bodies and environments through emotional connection.”


Hoe kan ik jou helpen?

Videograaf


Is jouw bedrijf opzoek naar verhalende reels, moeten er interviews opgenomen worden of heb je een ander video-plan. Ik help je graag!


Editor


Ik help ondernemers en organisaties met het editen van hun sociale media video's en cursus video's.

Advies & Onderzoek


Als visueel antropoloog ben ik opgeleid om met audio-visuele middelen onderzoek te doen. Om beeldvorming te analyseren en te bevragen. En om wetenschappelijk onderzoek toegankelijk te maken. Ik help organisaties met hun onderzoek en bied advies in visuele uitingen.

Kan ik jou als onderzoeker helpen?


Ben jij opzoek naar een onderzoeker die de vertaalslag maakt tussen wetenschappelijke en alledaagse kennis? Op zoek naar iemand om mee te sparren?


Stuur me een berichtje en laten we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.